Jdi na obsah Jdi na menu

Rasy vodících psů

Jako vodicí psi jsou pro svou povahu cvičeni hlavně labradorští či zlatí retrívři, ale také němečtí ovčáci, kolie či velcí pudlové.

  • Labrador/Zlatý retrívr - má velmi milou a přátelskou povahu, je bystrý a oddaný svému pánovi. Velice dobře se cvičí, rád pracuje a plní povely s velkou radostí. Jeho další předností je výborný čich a skvělé plavecké schopnosti. Je to vyloženě vodní pes, milovník všech kaluží, rybníků a potůčků. Má blány mezi prsty. Je to také vynikající aportér. Tato rasa byla původně vyšlechtěna k přinášení zastřelených kachen či zajíců při lovu. V současnosti se využívá spíše jako pes společenský, canisterapeutický či slepecký. Je to právě díky snadnosti jeho výcviku.

    Nevidomým slouží labradorští retrívři jako velmi dobří asistenti (pomáhají přecházet ulici, dokážou cokoliv podat, atd.). Postiženým lidem jsou schopni pomáhat sundat jednotlivé kusy oblečení, otvírat dveře a jiné věci, které by tito lidé sami nedokázali. Labradoři jsou vhodní i k dětem, protože ve většině případů postrádají agresivitu a jsou velmi milí. Naopak se labradoři příliš nehodí na ostrahu a hlídání objektů. Potřebují lidskou pozornost a laskavou péči, nejsou rádi sami.

  • Německý ovčákTito psi mají širokou škálu možných využití, od slepeckých psů, až po policejní nebo společníky. Konkrétně jde například o záchranu a vyhledávaní osob, vyhledávání výbušnin, narkotik nebo urychlovačů hoření při požárech. Během první světové války byli využíváni i pro vyvádění oslepených nebo zraněných vojáků z bojiště, což pak vedlo i ke cvičení prvních slepeckých psů.
  • Kolie - Obecně jsou kolie středně velcí, aktivní a inteligentní psi se silným instinktem k pasení, dodnes využívání jako pracovní psi k pohánění stád ovcí, jejich temperament a rychlost učení je činí vhodnými také k některým psím sportům, jako je obedience nebo agility.
  • Pudl - Pudl známý jako velmi inteligentní (v žebříčku nejchytřejších plemen se dostal na druhé místo), chytrý a učenlivý pes. Je to aktivní, temperamentní a energický pes. S tím přichází nutnost zajistit mu jak fyzicky, tak především psychické vybití (psí sporty, obedience). Díky svému zápalu pro hru i učení je to velmi lehce a rychle vycvičitelný pes.

                                                                            Výcvik

  • Po výběru štěňat je vodicí pes umístěn na rok do rodiny na tzv. předvýchovu, kde je učen základním návykům. Po předvýchově je pes dalších šest – deset měsíců cvičen speciálním dovednostem potřebným k doprovázení nevidomého člověka. Mezi takovéto dovednosti patří například obcházení překážek, zastavení před okrajem chodníku, upozornění na schody či podávání předmětů – podobných dovedností je přibližně třicet.